Reeds heel lang heeft de mensheid een relatie met de hond. Er zijn weinig dieren die zich zo hebben kunnen aanpassen aan de mens als de hond en zo’n intensieve relatie hebben met de mens. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend. In de huidige tijd wordt wel eens vergeten dat een hond toch echt een dier is waarin uiteraard het instinct nog steeds een grote rol speelt.

Wij verwachten steeds meer van onze hond. De hond krijgt te maken met onze drukke agenda’s en heeft het zelf vaak ook best druk! Hoewel er zeker honden zijn waarmee te weinig wordt ondernomen, waardoor gedrag als vernielen, overmatig blaffen en onrustig gedrag ontstaat, is er ook vaak sprake van overprikkeling: de hond heeft te weinig rust. Dit geeft overigens in veel gevallen hetzelfde gedrag te zien.

Er zijn uiteraard honden die zich niets aantrekken van alle drukte om zich heen. Deze honden zullen zelf hun rust wel zoeken, andere raken totaal de weg kwijt.

Natuurlijk heeft een hond wel degelijk activiteit nodig, hij moet worden uitgedaagd, geestelijk en lichamelijk.

Welke activiteiten een hond aan kan en bij hem of haar past is per hond natuurlijk heel verschillend. Dit is afhankelijk van leeftijd, ras, grootte en vooral ook aanleg. Waar is de hond oorspronkelijk voor gefokt? Jacht of bewaking? Misschien het drijven van vee? Het is belangrijk aan de behoefte van de hond te voldoen.

Graag wil ik, samen met u, kijken wat voor uw hond belangrijk is. Wat heeft uw hond nodig om een blije en gelukkige hond te zijn?