Theorie 2: Basis Clickertraining
De Clicker is een handig apparaatje dat een simpele click maakt als je het knopje indrukt.
We leren de hond al in de beginfase dat we met de clicker beginnen, dat dit signaal altijd betekent dat hij iets goed doet, en hij daarmee altijd een superbeloning mee zal verdienen. Lekkers of spel.
Doordat de clicker in tegenstelling tot de stem, waar een emotie in kan zitten, altijd duidelijk is, is de clicker ideaal om nieuwe vaardigheden aan te leren, en om oude vaardigheden weer aan te scherpen. Of juist vaardigheden uit te breiden.
Doordat je heel snel en precies kan timen met de “click” op een bepaald gedrag, zal de hond zeer snel begrijpen wat je bedoelt.
De clicker word ook zeer veel gebruikt als tool bij het werken met honden met probleemgedrag om ander gewenst gedrag aan te leren.
Lees verder voor de belangrijkste Know how over het clickeren!
Stap 1. Het aanleren van de Clicker:
De eerste keren dat je de clicker gebruikt, click je als je hond in de buurt is en geef of gooi je na elke click iets heel erg lekkers. Let op de hond hoeft hier niets voor te doen. Dit doe je in het begin een stuk of 10 x vrij snel achter elkaar, daarna is het weer klaar.
Dit herhaal je over een of 2 dagen een paar x per dag. Het moet een spontane actie zijn, en de hond hoeft er niets voor te doen, click voor verschillende posities. Als de hond meteen reageert op de clicker dan is het tijd voor stap 2.
Stap 2. Clickeren op gedrag.
Bedenk wat je graag wil wat de hond voor je zal doen, en op wat voor manier, visualiseer en knip dit gedrag als het ware in stukjes.
Begin met clicken voor de kleinste beweging. Wilt u dat de hond in een doos gaat zitten, dan is de eerste click al verdiend met enkel kijken naar de doos. Na een paar clicks en (belonen) voor alleen kijken verwacht u meer, een stapje in de richting van de doos, meteen weer clicken. enz, De snelheid kan per hond verschillen. Verwacht niet dat uw hond in 1x een oefening kan! Houd sessies kort en stop wanneer het nog goed gaat.
Uw hond zal proberen te bedenken wat u van hem wilt en als hij in de buurt zit kunt u Clicken (en belonen!).
Zodra je zo ver bent dat de hond het gewenste gedrag laat zien waar je op geoefend hebt, (dit kan in meerdere sessies over meerdere dagen zijn), Dan is dit het moment je gekozen commando te koppelen:
Je noemt het gewenste commando op het moment dat de hond de gedraging laat zien, bv hij gaat in de doos zitten. Je zegt “in de doos” (op het zelfde moment dat je clickt). Vanaf dat je zeker weet dat de hond in de doos gaat zitten geef je het commando steeds vroeger, en pas als hij zit, click je en krijgt de hond de beloning.
Het Commando kan je steeds vroeger gaan geven, de hond zal het snel door hebben, maar soms zijn meerdere sessies nodig.
Onthoud: de Click komt altijd pas op het moment dat de hond zijn taak uitgevoerd heeft.
Click betekent altijd oefening afgelopen! De hond mag opstaan en zijn/haar beloning komen halen.
Als het Commando er goed in zit kan je de click steeds vaker weglaten en alleen het beloningswoord en de primaire beloning (voertje of spel) geven.
Na deze fase is er de laatste stap. Af en toe de primaire beloning weglaten/meer wisselvallig belonen, maar wel op tijd blijven belonen. Uw hond zal extra gemotiveerd zijn en blijven.
Zorg er altijd voor dat de beloning interessant genoeg blijft, wissel af met het type beloning en doe een oefening niet te vaak achter elkaar!